2016. május 26., csütörtök
vegan szülinapi epres csokoládé torta
A nagy fiam múlt pénteken ünnepelte az oviban ahová jár a szülinapját.Sok szempontot kellett figyelembe venni a torta választásakor így végül is erre a tortára esett a választás.
Először elkészítettem úgy ahogy mi ennénk, az oviba kicsit más verziót vittünk, ide az első verzióreceptjét fogom leírni. Az ötlet egyik kedvenc bloggomról van :http://minimalistbaker.com/one-bowl-vegan-chocolate-cake/ .Nagyon szeretem ezt a bloggot mert sok egyszerűen elkészíthető vegán finomságot lehet találni.
Na szóval egy nagyon csokis torta készült.Nem eszünk alapvetően csokoládét,nyers kakaót használok, kásákba, turmixokba vagy nyers sütikbe.Nagyon ritkán , főleg ünnepi tortákba vagy süteményekbe rakok nyers táblás csokoládét vagy 70% feletti bio étcsokit. Ez a torta is ezzel készült.
Hozzávalók
Tortához:
- 1.5 bögre kókuszos kölestej-akinek van tejkészítőgépe könnyen eltudja készíteni:fél adagoló pohár bio kókuszreszelék, fél adagoló pohár köles, csipet só, 1 ek kókuszzsir, 1 ek kókuszvirág cukor- vagy bármilyen más növényi tej is jó.
-1 nagy ek almaecet
- 1,5 bögre almaszósz- DMben lehet kapi nagyon finom,mindenmenteset de ha nem akarunk költeni és van otthon almánk akkor lehet csinálni is-le kell reszelni a meghámozott almákat, majd egy lábasba rakva, kevergetve megpároljuk, steril üvegbe rakva, akár meddig eláll.
-fél bögre gabona kávé - ez ki is hagyható, akkor több tejet rakjumk
- 3/4 bögre olvasztott kókuszzsír
-2 kiskanál vanília
-1,5 bögre félbarna tönköly liszt
-fél bögre teljes kiőrlésű tönköly liszt
-3/4 bögre kókuszcukor-aki édesebb szájú tehet többet
-3/4 bögre nyers kakaó
- 2 kk szódabikarbóna
-2 kk sütőpor
- fél mk só
Krémhez:
-1 bögre puha vegán vaj
-3/4 bögre kókuszcukor
-3/4 bögre nyers kakaó
- 1/3 tábla bio 70% étcsokoládé felolvasztva
-2 kk vanília
Először is bekapcsoltam a sütőt 180 fokra majd kibéleltem sütőpapírral a kerek tortaformámat,én egy 28 cm átmérőjű kacsosat használtam.
Majd fogtam egy nagy tálat és összekevertem benne a tejet az ecettel, majd hozzáadtam az olajat, a kávét, a vaníliát, az almaszószt és pár percig kevertem. Külön egy másik tálban összekevertem a liszteket, a cukrot, a kakaót, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.Végül összeöntöttem a nedves hozzávalókat a szárazzal és addig kevertem amíg krémes állagú nem lett.
A massza felét beleöntöttem a tortaformába, szép simára elegyengettem és 30-35 percig sütöttem, tűpróbáig. Majd egy rácsra tettem kihűlni és addig megsütöttem a másik felét a masszának ugyanígy.
amíg hűltek a tortalapok addig elkészítettem a krémet.
Egy tálban összekevertem a krém összes hozzávalóját és addig kevertem amíg krémes,homogén lett.
Az első tortalapot egy tányérra tettem, majd megkentem a krém felével, ráraktam a másik tortalapot és a maradék krémmel megkentem a tetejét és az oldalát a tortának.
Mindenképp pár órára hűtőbe kell rakni,hogy a krém megszilárduljon, de valójában másnap a legfinomabb.
Tálalás előtt diszítettem eperrel.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése